Kun je samen een testament maken?

Er bestaan veel misverstanden over of je samen met bijvoorbeeld je partner één testament kunt maken. Dit is in Nederland niet mogelijk. Toch heb je vaak wel samen bij de notaris een gesprek en ga je ook samen naar de notaris om te tekenen. Hoe zit dit? Wij leggen het je graag uit in dit artikel.

Testament

In een testament kun je bepalen wat er met jouw erfenis gebeurt op het moment dat je komt te overlijden. De inhoud van je testament bepaal je helemaal zelf en alleen jij (en de notaris) weten wat er in staat. Alleen als je deze informatie deelt met anderen dan zullen zij weten wat je in je testament hebt vastgelegd. Een testament is dus een document waarvan jij zelf bepaalt wat er in staat en niemand anders.

Gelijkluidende testamenten

Toch werkt de praktijk vaak anders als het gaat om echtgenoten of (geregistreerd) partners. Als je samen met je partner besluit om testamenten te maken, dan ga je samen naar de notaris en bespreek je met hem of haar wat er in het testament moet komen te staan. Je gaat ook gezamenlijk naar de notaris om vervolgens de testamenten te tekenen.

Dit lijkt dan op het samen maken van een testament maar het blijven altijd twee aparte testamenten die getekend worden. Notarissen noemen dit twee ‘gelijkluidende testamenten’. De inhoud is dan hetzelfde, alleen de namen zijn anders.

In de praktijk kiezen partners er dus bijna altijd voor om twee dezelfde testamenten te maken. Dit is echter zeker niet verplicht. Je kunt er altijd voor kiezen om een ander testament te maken dan je partner. Er zijn zelfs gevallen bekend van partners die eerst samen met hun partner een gelijkluidend testament hebben getekend en vervolgens zelf – zonder medeweten van hun partner – bij de notaris een testament hebben getekend met een andere inhoud.

Duitsland

Een andere reden waarom veel mensen denken dat je samen een testament kunt maken is omdat dit in Duitsland wel mogelijk is. Je kunt in Duitsland samen met je echtgenoot/echtgenote een testament maken. Dit is dan dus wel één akte in plaats van twee gelijkluidende testamenten. Daarnaast kun je in Duitsland ook een zogenaamde notarieel erfcontract maken met meerdere personen.

Conclusie

In Nederland is het dus niet mogelijk om samen één testament te maken. Als je samen met je partner wil bepalen wat er in de testamenten komt dan zullen jullie twee gelijkluidende testamenten moeten maken. Maar je bent en blijft in Nederland altijd zelf ‘de baas’ over wat er in je testament komt te staan.

Helpen

Kunnen we je ergens mee helpen? Of wil je meer informatie? Laat het ons gerust weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *