Wat is een legaat?

In één zin is een legaat een duidelijk omschreven goed of bepaald geldbedrag dat je na overlijden aan iemand nalaat. Dit kan dus bijvoorbeeld een ring, schilderij, vaas of een geldbedrag zijn. Maar hoe maak je een legaat en wat zijn de regels hiervoor? We leggen het je uit:

Testament

In je testament bepaal je wat er met je erfenis gebeurt als je zelf overlijdt. Daarin kun je erfgenamen benoemen. Dit zijn de mensen die je erfenis gezamenlijk verdelen. Zelf kun je bepalen wie hoeveel procent van jouw erfenis krijgt. Dit kun je dus gelijk verdelen maar je kunt er ook voor kiezen om één iemand 50% te geven en twee andere ieder 25%.

Legaten

Naast het benoemen van erfgenamen kun je in je testament ook legaten opnemen. Dit is zoals je hierboven las een specifiek ding/goed om een geldbedrag. Vaak worden legaten gebruikt om geld of bezittingen na te laten aan een vriend of een goed doel. Als je een legaat krijgt uit een erfenis dan word je een ‘legataris’ genoemd.

Een legataris is dus geen erfgenaam. Dit is een belangrijk verschil. Een erfgenaam heeft namelijk inspraak in de afhandeling van erfenis terwijl een legataris geen inspraak heeft. Een legataris heeft alleen recht op het legaat.

Codicil

Als je een geldbedrag aan iemand wilt nalaten dan moet je dit opnemen in je testament. Als je echter een goed (schilderij, sieraden, vaas, kleding, auto etc.) wilt nalaten aan iemand, dan mag dat ook in een codicil.

Een codicil is een handgeschreven verklaring die is voorzien van een datum en een handtekening. In het codicil kun je beschrijven aan wie je wat wilt nalaten. Alleen het originele codicil is rechtsgeldig. Een kopie is dat dus niet.

Voordeel van een codicil is dat je hiervoor niet langs de notaris hoeft dus dat je het gemakkelijk maakt of wijzigt. Nadeel is wel dat het snel kwijtraakt en dat je er alleen legaten in kunt vastleggen. Andere dingen zoals het benoemen van een erfgenaam of een executeur kan niet in een codicil.

Schulden

De erfgenamen zijn na het overlijden verplicht om het legaat aan de legataris te geven. Als er echter schulden zijn in de nalatenschap, dan moeten deze eerst worden voldaan. Pas als de schulden zijn betaald, dan wordt – als dat financieel kan – het legaat uitgekeerd aan de legataris.

Helpen

Kunnen we je ergens mee helpen? Of wil je meer informatie? Laat het ons gerust weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *