Wat is het centraal testamenten register?

Het Centraal Testamenten Register (CTR) is het register waarin alle testamenten staan geregistreerd die in Nederland bij de notaris zijn gemaakt. Hierin kun je controleren of iemand een testament heeft gemaakt. In dit register is niet de inhoud van het testament in te zien maar alleen dat er een testament is gemaakt en bij welke notaris.

Register raadplegen

Er zijn twee manieren om dit Centraal Testamenten Register te raadplegen. De notaris kan dit voor je doen. Je kunt tegenwoordig ook zelf een inlichtingen verzoek doen bij het Centraal Testamenten Register.

Digitale aanvraag
Tot voor kort moest dit verzoek schriftelijk gedaan worden. Dit kostte vaak veel tijd terwijl de notaris dit wel digitaal kon doen. Vanaf 21 mei 2021 kun je nu ook digitaal het verzoek doen bij het Centraal Testamentenregister. Hierdoor weet je vaak een stuk sneller en eenvoudiger of de overledene een testament heeft gemaakt.

Gratis
De aanvraag is voor jou als consument of instantie gratis. De aanvraag kun je doen via deze link. Je vult hier de gegevens in en het systeem zoekt daar het testament bij. Mocht er een match zijn, dan wordt deze direct zichtbaar. Hierbij staan dan ook de gegevens van de notaris die het testament heeft gemaakt

Soms toch schriftelijk
Niet altijd kan de aanvraag digitaal worden gedaan. In sommige gevallen moet je het toch schriftelijk doen. Als er sprake is van een van de volgende situaties:

– Personen die voor 1976 zijn overleden.
– Personen die niet in Nederland wonen (Registratie Niet-Ingezetenen) of in het buitenland zijn overleden.
– Als de inlichting moet worden voorzien van een apostille.
– Als je als bewindvoerder of curator een inlichting wilt aanvragen over een in leven zijnde persoon.

Inhoud testament
Zoals je hierboven kon lezen is bij het Centraal Testamten Register niets bekend over de inhoud van het testament. Hiervoor moet je een afspraak maken met een notaris. Dit hoeft niet de notaris te zijn die het testament heeft gemaakt. Elke notaris kan namelijk het testament opvragen bij de notaris die het testament heeft gemaakt.

Belanghebbende
Niet iedereen mag zomaar de inhoud van het testament inzien. De notaris zal alleen informatie geven over de inhoud aan direct belanghebbenden zoals erfgenamen.

Handleiding voor het regelen van de erfenis

Het testament is het beginpunt van het afhandelen van de erfenis. Vaak is in het testament een executeur benoemd.

Ben je tot executeur benoemd en wil je weten wat je precies moet doen? Of denk je er over na om iemand tot executeur te benoemen en wil je weten wat hij of zij allemaal moet doen?

We hebben een overzichtelijke handleiding geschreven die de executeur stap-voor-stap helpt bij alle taken die hij of zij moet uitvoeren. Meer informatie daarover vind je hier.