Moet ik een executeur benoemen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, je hoeft geen executeur te benoemen in jouw testament. Maar wat als je nu geen executeur in je testament benoemd? Wat gebeurt er dan? We leggen het je uit 🙂

Geen executeur benoemd

Op het moment dat je in je testament geen executeur aanwijst, dan bepaalt de wet wie de erfenis moet regelen. In de wet staat dat alle erfgenamen samen bevoegd zijn om de nalatenschap te beheren. Dit betekent dus dat alle erfgenamen gezamenlijk alle beslissingen moeten nemen en dingen moeten regelen.

Dat is Рzeker als er veel erfgenamen zijn Рingewikkeld. Dat betekent namelijk dat voor iedere handeling een handtekening van iedere erfgenaam verplicht is. Met een executeursbenoeming in je testament voorkom je gedoe door ̩̩n iemand aan te wijzen (de executeur) die dit namens de erfgenamen regelt.

Boedelvolmacht

Als er geen executeur is benoemd, dan kunnen erfgenamen ervoor kiezen om één (of twee) erfgenamen de beslissingen te laten nemen. Zij zijn dan namens de erfgenamen verantwoordelijk voor de afwikkeling. Dit wordt een boedelvolmacht genoemd.

Een boedelvolmacht is dus een schriftelijke verklaring waarin de erfgenamen aangeven dat ze één of meerdere personen aanwijzen om de nalatenschap af te wikkelen.

Wel een executeur benoemd

Het benoemen van een executeur die je erfenis/nalatenschap regelt is dus handig om te doen. Dit zorgt ervoor dat de erfenis sneller afgehandeld kan worden omdat er niet overal over enkele handeling/beslissing hoeft te worden overlegd. Over welke bevoegdheden een executeur wel of niet heeft/kan hebben lees je meer in dit artikel.

Handleiding voor het regelen van de erfenis

Denk je er over na om iemand tot executeur te benoemen en wil je weten wat hij of zij allemaal moet doen?

We hebben een overzichtelijke handleiding geschreven die de executeur stap-voor-stap helpt bij alle taken die hij of zij moet uitvoeren. Meer informatie daarover vind je hier.