Hoe herroep ik mijn testament?

Hoe zorg je ervoor dat je testament niet meer geldig is? Dat kan in ieder geval niet door je testament simpel te verscheuren of weg te gooien. Maar hoe dan wel?

Geldigheid testament

Je testament blijft in principe voor altijd geldig. Dat je een testament hebt gemaakt wordt geregistreerd bij het Centraal Testamenten Register (CTR). Je testament blijft daar geregistreerd staan totdat je deze wijzigt of herroept. Herroepen betekent dat je niet langer wil dat je testament geldig is.

Herroepen testament

Het herroepen van je testament kan maar op één manier. Je moet een nieuwe akte (een nieuw testament) op laten maken bij de notaris. Dit heet dan vaak een herroepingstestament. Daarin zet je dat alle voorgaande testamenten niet meer geldig zijn en dat je niets meer zelf wilt regelen. Dat betekent dat dan de wettelijke regeling weer van toepassing is. Je testament herroepen op een andere manier is helaas niet mogelijk.

APK check testament

Het is verstandig om eens in de vijf jaar je testament te laten nakijken door de notaris. De meeste notarissen zullen dit gratis voor je doen. Je persoonlijke omstandigheden (gezinssamenstelling of veranderd vermogen) kunnen veranderd zijn. Ook kunnen er in de tussentijd wetswijzigingen zijn geweest waardoor de inhoud van je testament andere gevolgen kan krijgen.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig? Wij staan altijd voor je klaar en helpen je graag!