Erft mijn ex-partner als ik overlijd?

Een vraag die vaak wordt gesteld. Op het moment dat je uit elkaar gaat wil je in de meeste gevallen niet meer dat je ex-partner van jou erft op het moment dat je overlijdt. Hoe zit dit nu?

Tijdens je scheiding

Als je getrouwd bent (of geregistreerd partnerschap hebt) dan erf je automatisch van elkaar op het moment dat een van de twee overlijdt en er geen testament is gemaakt. Dit wordt bepaald door de wet.

Op het moment dat je gaat scheiden dan is dit tijdens de scheiding nog steeds het geval. Dit geldt ook voor geregistreerd partners. De verandert namelijk pas op het moment dat je echt gescheiden bent. Als je dit niet wilt, dan heb je een testament nodig om je (toekomstige) ex-partner uit te sluiten als erfgenaam.

Na je scheiding

Als de scheiding is afgerond dan is je ex-partner geen erfgenaam meer volgens de wet. Wie dan erfgenaam is lees je in dit artikel.

LET OP! Als je een testament hebt gemaakt tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan is de kans groot dat je daarin je partner als erfgenaam hebt benoemd. Veel mensen denken dat dit automatisch niet meer zo is als je bent gescheiden. Dat is niet zo!! Dat ligt namelijk aan de inhoud van het testament. Vaak staat daar inderdaad in dat de partner niet meer erft op het moment dat jullie gescheiden zijn maar dat is lang niet altijd zo. Goed om even na te kijken dus als je een testament hebt en gaat scheiden.

Samenwoners

Voor samenwoners geldt dat zij niet automatisch erven van hun partner. Zij zijn voor de wet geen erfgenaam. Niet tijdens de relatie, niet tijdens de scheiding en niet na de scheiding.

LET OP! Als je als samenwoners een testament hebt gemaakt en je gaat uit elkaar, dan is het ook goed om je testament te checken. Het kan goed zijn dat uw ex-partner dan nog steeds erfgenaam is totdat je het testament aanpast.

Helpen

Kunnen we je ergens mee helpen? Of wil je meer informatie? Laat het ons gerust weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *