Is mijn testament nog geldig?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Als je een testament hebt gemaakt bij de notaris dan blijft deze altijd gelden zolang je er niet zelf iets aan doet. Dit laatste kan door een wijziging in je testament aan te brengen of door je testament te ‘herroepen’. We leggen het je graag uit.

Testament maken

Een testament maak je bij de notaris. Als je de akte (testament) hebt getekend dan bewaart de notaris het origineel (de minuutakte zoals dat heet) en krijg jij een afschrift. De notaris registreert in het Centraal Testamenten Register (CTR) dat jij een testament hebt gemaakt en bij welke notaris. Zo kun je altijd in de toekomst checken wanneer en bij wie het testament is gemaakt.

Testament wijzigen

Het testament wat je gemaakt hebt blijft dus geldig en geregistreerd in het CTR tot het moment dat je deze wijzigt of herroept. Het is verstandig om eens in de vijf jaar te kijken of het testament wat je hebt gemaakt nog past bij jouw situatie. Je leven verandert, kinderen worden geboren en worden ouder. Je staat wellicht anders in het leven dan een aantal jaar geleden. Of je bent inmiddels getrouwd of gescheiden. Daarnaast verandert ook de wet soms waardoor een testament het beste aangepast kan worden.

Zo’n ‘APK keuring’ van je testament is bij de meeste notarissen gratis. Zij kijken of het testament nog past bij de dan geldende wetgeving en checkt samen met jou of er belangrijke veranderingen zijn geweest sinds het maken van het vorige testament.

Met het maken van een nieuwe testament wordt het oude testament ‘herroepen’. Het nieuwe testament komt dan als het ware in de plaats voor het oude testament.

Geen testament meer

Het kan ook zijn dat je in het verleden een testament hebt gemaakt maar dat je deze ongedaan wil maken maar geen nieuwe testament meer wilt maken. In dat geval is vanaf dat moment het wettelijk erfrecht van toepassing. Daarover lees je meer in dit artikel.

Het ongedaan maken van je eerder gemaakte testament doe je door het testament te ‘herroepen’. Wettelijk gezien kan het ongedaan maken van een testament alleen maar door een nieuw testament te maken waarin je aangeeft dat het vorige testament niet meer geldt. Je valt dan automatisch terug op het wettelijk erfrecht.

Advies

Kunnen we je ergens mee helpen? Of wil je meer informatie? Laat het ons gerust weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *