Verklaring van erfrecht of executele

Als er iemand is overleden komt er veel op je af en moet er veel geregeld worden. In veel gevallen heb je een verklaring van erfrecht nodig om de erfenis af te kunnen handelen. Het kan ook zijn dat je als executeur (degene die de erfenis afhandelt) een verklaring van executele nodig hebt.

Verklaring van erfrecht
In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn. De notaris stelt dit vast op basis van het testament of het wettelijk erfrecht als er geen testament is. Met deze verklaring van erfrecht kunnen de erfgenamen en/of de executeur de erfenis afwikkelen. Doordat de notaris dit heeft uitgezocht weten banken, verzekeraars enz. dat ze met de juiste mensen communiceren. Je kunt gemakkelijk checken of je goedkoop een verklaring van erfrecht online kunt regelen. 

Verklaring van executele
In een testament wordt meestal een executeur benoemd. De executeur is degene die de erfenis afhandelt. In een verklaring van executele wordt deze executeur formeel benoemd. Er staat in wie de executeur is en dat of zij deze benoeming aanvaardt. Daarnaast staat in de verklaring van executele welke bevoegdheden de executeur precies heeft. Met deze verklaring kan de executeur zijn werk doen.

Handleiding voor het regelen van de erfenis
Het laten maken van een verklaring van erfrecht of verklaring van executele is onderdeel van het ‘afwikkelen van de nalatenschap’, ofwel, het regelen van de erfenis.

Omdat dit geen gesneden koek is als je dit nooit doet hebben we hiervoor een overzichtelijke handleiding geschreven die je stap-voor-stap hierbij helpt. Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *